Impulsief

Impulsief

Sommige goede beslissingen neem je per ongeluk, ik tenminste.

De aanloop.

Eerst was er op De Correspondent een discussie onder het stuk Lijm en tomatensoep zijn pas het begin van het klimaatverzet. En dat is maar goed ook . Die verliep merkwaardig: soep kwam op glas, was niet erg en trouwens met de planeet is het veel erger. Niks agressie. Daarna kwam op hetzelfde forum de discussie over ‘Alle miljardairs onder de guillotine’, de titel van een interview met de schrijver van een boek met dezelfde titel. Wie dat interview leest ziet dat de titel niet de enige bedenkelijke uitlating is. Maar voor de planeet mag alles. Niks agressie. Tuurlijk zijn ze tegen geweld! Maar ja, ze kunnen er natuurlijk niet voor instaan dat anderen het wél gaan gebruiken, snap je? We moesten de agressieve taal trouwens zien als ironie, zeiden ze van De Correspondent. Nou wil de ironie dat dit ook de smoes is van complotdenker, klimaat- en Holocaustontkenner Thierry B. Moord is ook maar een mening, zoiets. Dus nee, ik snapte het niet.

Zonder toekomstgerichte vijftigplussers is Nederland verloren’ verscheen onlangs. Nou, zeiden we thuis, dat klinkt niet gek, ze hebben ons nodig. Maar deze klaagzang over de grijze golf die zo conservatief is, klonk wél gek. Niet het voorstel om jongeren vanaf 15 jaar stemrecht te geven, dat klonk best aardig. Maar ik betwijfelde of het beoogde doel -een progressief en klimaatvriendelijk beleid- gehaald zou worden. Dat vond een ander lid kennelijk ook. Die opperde om het cohort stemmers niet alleen aan de onderkant uit te breiden, maar tegelijk aan de bovenkant, ter hoogte van 75 jaar, een koppie kleiner te maken. Daar had je warempel de guillotine weer! Dit radicale voorstel werd door De Correspondent nog uitgelicht ook. Naar later bleek alleen vanwege de onderkant, maar toen was het frisse debat over de bovenkant al gestart. Als mensen eenmaal een groep tussen de kaken hebben, laten ze niet meer los: oud is rijk is egoïst is dement.

Lief L -actieve duurzaamheidswerker- is al een jaar door zijn stemrecht heen. Ikzelf -lid van twee linkse partijen- over vier jaar. Maar volgens de gegevens zijn wij op grond van onze leeftijd conservatief en geven niet om het klimaat.

Nou zal het in het echte leven zo’n vaart niet lopen, zegt de ratio. Maar bij mij dringt de emotie vaak voor. Dus verontwaardigd en bezorgd over de achteloze vijandigheid in deze kolommen de laatste maanden, speelde ik weer eens met de gedachte mijn abonnement op te zeggen. Nou moet u weten: een impulsief mens speelt en denkt met zijn handen. Mijn zelfonderzoek eindigde dus abrupt bij Instellingen/Lidmaatschap toen ik nieuwsgierig op ‘hier’ (opzeggen) drukte: geen tussenstap meer, meteen een bedankje voor mijn bedanken.

Het was niet de bedoeling, toch is het beter zo. Mijn overprikkelde hoofd en hart zijn wel weer klaar met dat laptopradicalisme.

Tot eind september mag ik me nog ergeren op De Correspondent. En zij aan mij.

En me bedenken, want impulsief blijf ik.

 

3 gedachten over “Impulsief

 • 21 januari 2023 om 16:44
  Permalink

  Goed zo Maai!!
  Sinds de actie van Eén Vandaag over Boomers en nu ook een cabaretier die een lied zingt over Alle boomers moeten dood, wat ironie lijkt te zijn
  (Boban Braspenning) krijgen inderdaad degenen die tussen 1945 en 1965 geboren zijn inmiddels de schuld van van alles en nog wat…:
  de klimaatcrisis, de huizencrisis en ga zo maar door….
  Ondertussen worden ze tijdens de Coronacrisis als kwetsbare oudjes voorgesteld en neemt op de arbeidsmarkt niemand ze meer serieus.
  Tja…
  De behoefte om je tegen een bevolkingsgroep die de schuld van alles zou zijn af te zetten is helaas groeiende zelfs kennelijk bij de, dacht ik, genuanceerde Correspondent.
  Joyce

  Beantwoorden
  • 21 januari 2023 om 17:30
   Permalink

   Ja. Nou is het zo dat ze daar gelukkig ook wel schrijvers hebben die er niet zo’n potje van maken, maar het werd me even teveel. Dit leek me toch een nare tendens, ook en misschien vooral onder de leden. Ik vind het een waardeloze manier van debatteren over crises.

   Beantwoorden
   • 21 januari 2023 om 17:38
    Permalink

    Het is trouwens niet mijn enige bezwaar, hoor, dat gezanik over ouderen. Ik vind dat je sowieso niet moet generaliseren, ook jongeren niet. En die revolutionaire taal over extreem rijke mensen vind ik ophitsen.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *